سفر به ارمنستان با خودروی شخصی

بسیاری از مردم ترجیح میدهند که با اتوموبیل شخصی خود به مسافرت بروند. وقتی زمستان به پایان می رسد در شهر ایروان مشاهده خودروی ایرانی بسیار عادی بنظر می رسد. مطالب زیادی در مورد راهنمایی مسافرت با خودوری شخصی در اینترنت منتشر شده است، از خاطرات سفر تا توصیه های ایمنی. تا جائیکه من متوجه شدم مطالب مربوط به سفر با خودروی شخصی به ارمنستان پراکنده است و شخص باید به چندین وبسایت و وبلاگ مراجعه کند و بعد با جمعبندی مطالب بار سفر را ببندد. در این پست سعی می کنم اطلاعات ضروری برای سفر با خودروی شخصی در ارمنستان را در اختیار شما قرار بدهم. اگر با خواندن این مطلب هنوز پرسشهایی برای شما باقی ماند، می توانید در بخش نظرات سئوالات خود را مطرح کنید در ضمن در همین بخش میتوانید تجربیات خود را با دیگران در میان بگذارید.


آماده کردن خودرو برای سفر خارجی
برای اینکه اتوموبیل شما بتواند از مرزهای کشور خارج شود، شما باید مراحل خاصی را طی کنید.

کاپیتاژ کردن: کاپیتاژ به معنی مجوز خروج موقت خودرو از کشور می باشد. شما برای مسافرت با اتوموبیل شخصی به ارمنستان یا هر کشور دیگر باید اتوموبیل خود را کاپیتاژ کنید. برای کاپیتاژ کردن اتوموبیل باید به گمرک منطقه زندگی خود مراجعه نمایید. در تهران گمرك غرب واقع در كيلومتر 10 جاده مخصوص روبروي شهرك دريا اتوموبیل شما را کاپیتاژ می کند. برای کاپیتاژ شدن خودرو مبلغی از شما دریافت می شود و بدیهی است مدارکی مانند سند خودرو، کارت ماشین و کارت ملی خودتان اگر صاحب خودرو هستید باید همراه شما باشد. اگر خودرو متعلق به فرد دیگری است باید از جانب او وکالت رسمی داشته باشید.

پلاک بین المللی خودرو: پس از کاپیتاژ کردن اتوموبیل باید پلاک بین المللی یا ترانزیت برای اتوموبیل خود درخواست بدهید. در ایران سازمان ایرانگردی و جهانگردی پلاک بین المللی در اختیار خودرو قرار می دهد.

گواهینامه بین المللی: شخصی که میخواهد در خارج از مرزهای ایران رانندگی کند باید گواهینامه بین المللی داشته باشد. گواهینامه بین المللی را می توان از سازمان جهانگردی و نیز بسیاری از آژانس های توریستی که نمایندگی انجام این کار را دارند، درخواست کرد. برای تقاضا علاوه بر گواهی نامه رانندگی داخل کشور و مدارک خودرو، داشتن گذرنامه نیز الزامی است.

برنامه مسافرت
برخی از افرادی که با خودروی شخصی سفر می کنند، برنامه ای برای سفر تنظیم نمی کنند. آنها بعد از رسیدن به مقصد بدنبال محلی برای اقامت می گردند. این گروه از افراد وقت و زمان زیادی را از دست میدهند.

-  توصیه می شود، پیش از مسافرت و رسیدن به مقصد محل اقامت خود را رزرو نمایید. توجه داشته باشید که اقامتگاهها در ارمنستان از کسانی که بدون رزرو قبلی مراجعه می کنند، مبلغ بالاتری درخواست می کنند.

- در برآورد زمان مسافرت به مسافت و فاصله زمانی شهرها توجه داشته باشید. مدت زمانی را نیز که امکان رانندگی دارید با مدت استراحت در میان راه را در نظر بگیرید. بطور تقریبی تعیین کنید چه موقع به مقصد خواهید رسید. توصیه می شود با شخصی که خدمات توریستی میدهد، پیش از سفر مشورت کنید. این افراد می توانند با توجه به شرایط جاده ها و فصل سفر و نیز آگاهی از میزان تردد در پایانه های مرزی، شما را در محاسبه طول مدت سفر راهنمایی کنند.

مسیر مسافرت از تهران تا ایروان
بطور خلاصه مسیر مسافرت را میتوان اینگونه ترسیم کرد: تهران - تبریز - جلفا - نوردوز - مقری - ایروان
از تهران تا تبریز حدود 621 کیلومتر بزرگراه وجود دارد و بطور معمول این مسافت در مدت 7 ساعت طی می شود.
از تبریز تا جلفا حدود 135 کیلومتر راه است. در طول مسیر شهرکها و آبادیهای فراوانی وجود دارد و این باعث کندی حرکت خودرو می شود، زمان متوسط رانندگی 1.5 ساعت است. شهر صوفیان در بین مسیر قرار گرفته است و اغلب خودروها اینجا برای استراحت توقف می کنند. صوفیان شهری است که هم در مسیر جلفا و هم در مسیر مرز بازرگان گرفته است. در این شهر رستورانهاو چایخانه های مختلف، مسجد و صرافی برای تبدیل ارز وجود دارد.
از جلفا تا مرز نوردوز حدود 80 کیلومتر است. در میانه راه شهر کوچک سیه رود قرار دارد که آخرین پمپ بنزین ایرانی در طول مسیر شما در اینجا است.
مسئله اساسی در تعیین مدت زمان مسافرت، معطلی برای انجام تشریفات در پایانه مرزی و گمرک است. بواقع نمیتوان مدت زمان مشخصی را فرض کرد، این تشریفات ممکن است از یک ساعت تا ده ساعت وقت شما را بگیرد اما در برنامه ریزی می توانید این زمان را حدود سه ساعت در نظر بگیرید. یک نکته در مورد مسافرت با خودرو این است که شما در پایانه مرزی ارمنستان میتوانید اتوموبیل خود را بیمه کنید. توجه داشته باشید که داشتن بیمه معتبر در ارمنستان برای رانندگی با خودرو الزامی است.
پس از آنکه کارهای گمرکی را انجام دادید و وارد کشور ارمنستان یا روستای آگاراک شدید، حدود 400 کیلومتر باید رانندگی کنید تا به شهر ایروان برسید. به علت وضعیت خاص جاده زمان رانندگی حدود 8 ساعت در نظر گرفته میشود که با توقفهای بین راه به حدود 9 ساعت می رسد.
از آگاراک تا مقری حدود 10 کیلومتر است. بطور معمول اینجا افراد کمی احساس راحتی میکنند چون کارهای گمرکی تمام شده است و طبیعتی تازه و ساختمانهایی متفاوت از معماری ایران خودنمایی می کنند. اما هنوز تا رسیدن به مقصد راه درازی در پیش است.
از مقری تا کاپان حدود 60 کیلومتر است. این مسیر کوهستانی دشوارترین مرحله رانندگی با خودرو است و بطور قطع راننده ای با تجربه و محتاط را میطلبد، جاده ای مارپیچی برای عبور از کوههایی بلند. شیبهای جاده تند، عرض مسیر باریک است و در بسیاری از گردنه ها حفاظی کنار جاده وجود ندارد. در بسیاری از زمانها جاده مه آلود می شود و دید راننده بسیار کم میشود، شبها ممکن است در برخی از نقاط میزان دید به صفر برسد و بهمین خاطر توصیه می شود که این مسیر هنگام روشنایی طی شود. ارتفاع جاده در بخشی از مسیر که گردنه کاجران نامیده میشود به 4 هزار متر هم میرسد بنابراین انتظار بارش برف و لغزندگی سطح جاده را نه تنها در زمستان بلکه در فصلهای بهار و پاییز باید داشت. با طی شدن این مسیر و رسیدن  به شهرهای کاجران و کاپان، میتوانید نفس راحتی بکشید چون دشوارترین مرحله را به پایان رسانده اید اما پیش از رسیدن به شهر گوریس انتظار مواجه شدن با جاده های نرمال را نداشته باشید.
از کاپان تا گریز بیش از هفتاد کیلومتر است و مسیر همچنان کوهستانی و خطرناک.
از گریز تا ایروان می توان گفت که جاده تا حدی نرمال می شود البته با در نظر گرفتن معیارهای جاده های ارمنستان.
برای آگاهی از شهرها و دیدنی های طول مسیر میتوانید به مطلب مربوط به مرز سیونیک در پست استانهای ارمنستان مراجعه کنید.

تازه واردها در شهر ایروان
وقتی با اتوموبیل خود به شهر ایروان میرسید اهمیت این نکته که محل اقامت پیشاپیش باید رزرو شود، خودنمایی می کند. چون در غیر اینصورت با خستگی ناشی از پیمودن مسیر حالا باید درگیر معامله با واسطه های ملک بشوید، این افراد استاندارد مشخصی در کارشان ندارند و تشخیص اینکه کدامشان صادقتر هستند از روی لحن صدا، نوع چهره یا طرز لباس پوشیدن ممکن است آزمایش ناموفقی از آب دربیاید.
اگر مایلید در آپارتمان یا منزلهای توریستی اقامت داشته باشید، به هیچ وجه از روی نمای ظاهر ساختمانها در مورد آپارتمان پیشنهادی قضاوت نکنید.
اگر مایل هستید با اتوموبیل خود از نقاط دیدنی شهر یا اطراف شهر بازدید کنید، توصیه می شود که یک راهنمای محلی را با خود همراه کنید. در ایروان و بطور کلی در ارمنستان دسترسی چندانی به مراکز عمومی اطلاع رسانی گردشگران Torism Information وجود ندارد و پیدا کردن نقشه و اطلاعات جامع بروز خیلی دشوار است. پلیس ها هم اغلب تنها زبانهای روسی و ارمنی را متوجه می شوند.
در انتخاب راهنما نیز دقت داشته باشید. بعلت بالا بودن آمار بیکاران در ارمنستان، خیلی از افراد ناوارد ممکن است بخاطر کسب درآمدی اندک خود را بعنوان راهنما به شما معرفی کنند در صورتی که اغلب آنها تنها مترجم هستند و اطلاعات گردشگری چندانی ندارند.
به بازدید از مکانهای دیدنی در شهر ایروان بسنده نکنید، بسیاری از سایتهای توریستی خارج از شهر قرار دارند.

نظرات

  1. برای نوروز سال 94 هزینه های کلی سفر برای 2 نفر با ماشین شخصی در چه حدودی خواهد بود؟ قوانین عوض شده یا به همین صورتی هست که تو اکثر وبلاگ ها نوشتن؟

    پاسخحذف
  2. اسلام جام بزرگی۲۴ بهمن ۱۳۹۳ ساعت ۱:۵۱

    بهتر بود قیمت سوخت بنزین داخل ایروان هم قید میشد که هر لیتری چند تومان درمیاد... پیشنهاد میدم اگر کسی با ماشین شخصی اومد به ایروان بدون درنگ و تلف کردن وقت ماشین رو در پارکینگ بزنه و با تاکسی های ارمنی جابجا بشه . اینجوری نه سوخت زیادی میخواد تو ایروان بزنه و نه برای پیدا کردن آدرس و مقصد سردرگم میشه.

    پاسخحذف
  3. سلام
    اولا ممنون بابت توضیحات
    ثانیا خواهشا اگه فایلی در مورد مراکز دیدنی و تاریخی ایروان و طول مسیر دارید بگید یا برام ارسال کنید
    ثالثا چطور میتونم از اینجا خانه ای در ایروان رزرو کنم؟

    پاسخحذف
  4. لطفا امکاناتی رو فراهم کنید تا بتونیم از تهران یک هتل یا سوییت را در ایروان بطور مجازی بازدید کنیم و بصورت اینترنتی رزرو کنیم و حتی هزینه آن را هم با ریال از طریق شبکه شتاب پرداخت نماییم. باتشکر

    پاسخحذف
  5. سلام آقا محمد منم میخوام همین کارو بکنم.اگر پایه هستی اطلاعاتمون رو به اشتراک بزاریم.

    پاسخحذف
  6. برای رزرو هتل یا اقامت گاهی که هزینه چندانی نداشته باشد باید چه کرد؟ چگونه دست دلال بازها نیفتیم ؟؟

    پاسخحذف
  7. آیا بدلیل سرما در ایام عید سفر به ارمنستان خوب میباشد؟؟ هوا در این ایام چگونه میباشد؟؟

    پاسخحذف
  8. ما یه زوجیم دنبال یه زوج میگردیم بریم ارمنستان

    پاسخحذف
  9. سلام آقا وحید
    ماهم درنظر داریم بریم
    یه زوج 28و25ساله هستیم
    دنبال یه زوج پایه هستیم بریم باهاشون ارمنستان

    پاسخحذف
  10. من عید پارسال رفتم دقیقا با این چیزایی که تو این سایت گذاشتن مواجه خواهید شد بنزینم لیتری 500درام هست پولاتونم بزارید اونجا چنج کنید خیلی به نفعتونه

    پاسخحذف

ارسال یک نظر