ایران در صدد تامین سرمایه های مورد نیاز ارمنستان
قفقازستان - در سال 2013 ارمنستان از رشد اقتصادی اندکی برخوردار بود و رکود بخشهای مختلف اقتصادی را فرا گرفته بود. کارشناسان کاهش شدید سرمایه گذاری خارجی را عامل این رکود اعلام کرده اند. آقای داوید سرکیسیان وزیر امور مالی ارمنستان کاهش رشد اقتصادی روسیه را در پایین آمدن رشد اقتصادی ارمنستان موثر دانسته است، روسیه بزرگترین شریک تجاری ارمنستان است.
بنظر می رسید که جمهوری اسلامی ایران قصد دارد با ورود سرمایه های ایرانی به ارمنستان هم کمبود سرمایه در این کشور را جبران کند و هم نفوذ اقتصادی خود را در این کشور همسایه افزایش دهد. توجه داریم که با پیوستن ارمنستان به اتحاد گمرکی، سرمایه گذاری در این کشور به معنای ورود به یک بازار چند صد میلیونی خواهد بود.
محمد رئیسی سفیر جمهوری اسلامی در ایروان در گفتگو با ایسنا از سرمایه گذاران ایرانی دعوت می کند که حضور بیشتر و فعال تری در ارمنستان داشته باشند. آقای رئیسی اشاره می کند که فرصتهای سرمایه گذاری در بخشهای کشاورزی، دامپروری، راهسازی و سدسازی و همچنین در بخش معادن و الماس وجود دارد.
ارمنستان می تواند پلی باشد برای تجارت بین ایران و اتحاد گمرکی. ارمنستان در همسایگی ایران قرار داد و حمل کالا بین دو کشور آسان است. دستمزد نیروی انسانی در ارمنستان ارزان است و مردم این کشور منطقه قفقاز تشابهات فرهنگی بیشتری با ایرانیان دارند تا سایر کشورهای عضو اتحاد گمرکی و این باعث می شود همکاری ها آسانتر صورت گیرد. با وجود چنین مزیتهایی چه نیازی است که سفیر ایران در ایروان از سرمایه گذاران ایرانی دعوت کند؟
واقعیت این است که ورود به بازار کشوری مانند ارمنستان تنها بر پایه محاسبه معادلات بازار آزاد چندان کار عاقلانه ای بنظر نمی رسد. در ارمنستان فعالیتهای اقتصادی زیر نفوذ غیر مستقیم دولتمردان و گروههای خاصی قرار دارد. در این کشور وزیر اقتصاد در مورد ایجاد شعبه یک فروشگاه زنجیره ای اظهار نظر می کند. سرمایه گذار خارجی بدون در نظر گرفتن این شرایط و عوامل نمی تواند خطر کند. بعبارت روشن تر سرمایه گذار خارجی در ارمنستان ناچار است که بنوعی با افراد و نهادهای صاحب قدرت در این کشور به تعامل برسد. دعوت سفیر ایران در ارمنستان از سرمایه گذاران ایرانی می تواند به این مفهوم باشد که سفارت ایران در ایروان با توجه به نفوذی که در دستگاههای دولتی و نهادهای مختلف این کشور دارد، آماده است معادلات غیر اقتصادی موجود در فرآیند سرمایه گذاری را حل کند.
بنظر من فراخوان سفیر ایران در ارمنستان با پاسخ مثبت صاحبان سرمایه در ایران مواجه خواهد شد ولی اینکه آیا ایرانیان خارج از کشور و کسانی که بدنبال یک فضای لیبرال برای سرمایه گذاری هستند، اینگونه حمایتها را برای سرمایه گذاری کافی میدانند یا خیر، موضوع دیگری است.
نظرات
ارسال یک نظر