شوتا روستاولی

شورای شهر تفلیس تصویب کرد که فرودگاه بین المللی این شهر به فرودگاه بین المللی شوتا روستاولی نامیده شود. به همین مناسبت مطلبی تحت عنوان شوتا روستاولی شاعر نامدار گرجی که در سال 91 خورشیدی منتشر گردیده بود را امروز بانشر می کنم:
شوتا روستاولی ( 216-1172) یكی از شاعران بنام گرجی در قرن 12 میلادی بود. او را بزرگترین شاعر در عرصه ادبیات سكولار گرجستان میدانند. روستاولی نویسنده حماسه وبخیستقائسانی Vepkhistkaosani است كه حماسه ملی گرجستان می باشد و تاكنون به زبانهای مختلفی ترجمه شده است. این حماسه را در فارسی بنام پلنگینه پوش و در انگلیسی بنام The Knight in the Panther’s Skin ترجمه كرده اند.
اثر حماسی پلنگینه پوش جایگاه ویژه‌ای در ادبیات گرجستان و در میان مردم این کشور داراست. این منظومه دارای ۱۶۰۰ رباعی است و برای نخستین بار در سال ۱۷۱۲ میلادی در تفلیس به چاپ رسید.پلنگینه‌پوش در وزن شعر کلاسیک گرجی، شانزده هجایی با ضرباهنگ درون‌مصراعی سروده شده‌است. روستاولی در این منظومه ملکه تامارا (۱۱۸۴-۱۲۱۳م) و شوهرش داود سوسلان را ستوده‌است.
اطلاعات بسیار اندكی درباره زندگینامه روستاولی در دست است.گفته می شود كه او وزیر دربار ملكه تامارا Queen Tamar بوده است.روستاولی نام خانوادگی نیست بلكه لقب است كه شاید بتوان آن را صاحب روستاوی معنا كرد. مراد ار روستاوی نه شهر مدرن روستاوی در نزدیكی تفلیس بلكه روستایی است به این نام در جنوب گرجستان در منطقه متسختی.
در گرجستان امروز نام روستاولی را خیلی می شنویم.مهمترین جایزه ملی گرجستان در عرصه هنر و ادبیات جایزه ملی شوتا روستاولی Shota Rustaveli State Prize نامیده شده است. این جایزه در سال 1381 خورشیدی به دکتر محمدکاظم یوسف‌پور پژوهشگر دانشگاه گیلان تعلق گرفت.دكتر یوسف پور حماسه پلنگینه پوش را به زبان فارسی ترجمه كرده است.
یكی از خیابانهای مهم تفلیس هم روستاولی نام دارد.خیابان روستاولی كه پهن ترین خیابان در زمان شوروی سابق بود محل سالن اپرا و باله تفلیس ، پارلمان گرجستان و نیز بسیاری دیگر از بناهای باشكوه در این شهر می باشد.در شهرهای دیگر همچون باتومی نیز خیابانی را بنام روستاولی نامگذاری كرده اند.در شهر تفلیس انستیتو ادبیات گرجی شوتا روستاولی ، سالن تئاتر روستاولی و یك ایستگاه مترو بنام روستاولی وجود دارد.

نظرات