طالبی فر می گوید روابط ایران و گرجستان از 8 قرن پیش آغاز شده است

عباس طالبی فرعباس طالبی فر سفیر جمهوری اسلامی در تفلیس به سخنان اخیر معاون وزیر امور خارجه گرجستان واکنش نشان داد. داویت دوندوا گفته بود که امریکا از گرجستان خواسته است تا پیش از اجرای کامل توافقنامه وین از برقراری رابطه همه جانبه با ایران خود داری کند. طالبی فر به خبرنگاران گفت باد و توفان و سیل نمی تواند روابط ایران و گرجستان را خراب کند. به گفته او این روابط از هشت قرن پیش آغاز شده است. طالبی فر روابط پارلمانی ایران و گرجستان را مطلوب توصیف کرد و درباره مقدمات سفر ایراکلی قاریباشویلی نخست وزیر گرجستان به ایران و نیز برنامه دیدار رئیس پارلمان جمهوری اسلامی از گرجستان نیز سخنانی را ایراد کرد.
درباره سخنان دوندوا و واکنش طالبی فر توجه به چند نکته ممکن است مفید باشد:
- دولت امریکا نه تنها از گرجستان بلکه از کشورهای اروپایی و بسیاری از هم پیمانان خود خواسته است که در برقرای رابطه اقتصادی با ایران صبور باشند و تعهدات جمهوری اسلامی را در نظر داشته باشند. اینکه مقامات گرجستان آشکارا در اینباره صحبت کردند، نکات خاصی را در بر دارد. اغلب سیاستمداران گرجستان جوان هستند و دموکراسی مبتنی بر منافع ملی در این کشور هنوز دوران گذار و پختگی را طی می کند.
- استقلال گرجستان مسئله ای کلیدی است. گرجستان در توجیه سیاست راهبردی پیوستن به اروپا و ناتو بر این موضوع تاکید دارد و سیاستهای روسیه را در تضاد با استقلال و نیز حفظ تمامیت ارضی این کشور تعبیر می کند. جریانی در گرجستان وجود دارد که با تکیه بر برخی از روایتهای تاریخی و گاه اغراق شده و نادرست می خواهد کلیشه دشمنی ایرانیان با گرجستان را در افکار عمومی ترویج دهد. طالبی فر پیش از این نیز در واکنش به سخنان وزیر دادگستری گرجستان بر این نکته تاکید کرده بود که ایران در شناسایی استقلال گرجستان پیشگام بوده است. اشاره اخیر طالبی فر به روابط دیرینه و تاریخی ایران و گرجستان نشان می دهد که او بخوبی اهمیت استقلال در گفتمان سیاسی رهبران کنونی گرجستان را درک کرده است.
- هرچند عباس طالبی فر در بدو کار بعنوان سفیر جمهوری اسلامی در گرجستان مورد انتقادهای شدیدی قرار گرفت و از جمله نماینده مجلس شورای اسلامی در مرند نیز به نحوه مدیریت سفارت ایراد داشت اما بنظر می رسد او نیز با زیرکی خاصی که مدیران اصفهانی دارند اکنون مسائل منطقه محل خدمت خود را بهتر درک می کند.
- سخن گفتن و دید و بازدیدهای دیپلماتیک زمانی مفید است که به همکاری های عملی و گاه راهبردی منجر شود. موضوع انتقال آب از گرجستان به دریاچه ارومیه که علی لاریجانی در نیویورک به همتای گرجی خود گفت بود گویا دورنمای روشنی ندارد. بتازگی موضوع کریدور ترانزیتی دریای سیاه مطرح شده است. مقامات ایران و بلغارستان در این مورد گفتگوهایی داشته اند. گرجستان و بلغارستان در دو سوی دریای سیاه واقع شده اند و بنابراین از طریق جمهوری آذربایجان یا ارمنستان می توان کریدور جدیدی را ایجاد کرد که کالا بین ایران و اروپا بدون عبور از خاک ترکیه جابجا شود. این کریدور همکاری ایران با کشورهای منطقه قفقاز را به سطح راهبردی خواهد رساند.

نظرات