تاکید سفیر ارمنستان بر نقش واسطه ای این کشور در روابط اقتصادی با ایران


به گزارش خبرگزاری تسنیم، آرتاشن تومانیان سفیر ارمنستان در تهران روز 4 اکتبر جاری در دیدار با مرتضی سرمدی قائم مقام وزارت خارجه گفت: ارمنستان عضو مجمع اقتصادی اوراسیا می‌باشد و در صورت سرمایه گذاری شرکت‌های ایرانی در ارمنستان، آنها قادرند که کالاهای تولیدی خود را به کشورهای عضو این مجمع صادر نمایند. همچنین ارمنستان دروازه اتحادیه اروپا محسوب می‌شود و این نیز یک مزیت برای کشورهای سرمایه گذار در ارمنستان محسوب می‌شود.
این نخستین بار نیست که سفیر ارمنستان بر نقش واسطه ای این کشور در روابط اقتصادی با ایران تاکید دارد. محافل بازرگانی در ایران همواره درباره افزایش صادرات به ارمنستان صحبت می کنند. چند نکته هست که مایلم نظر فعالان اقتصادی و نیز اصحاب رسانه های مستقل را به آنها جلب نمایم:

- ارمنستان بازار بسیار کوچکی است. جمعیت این کشور در برخی از برآوردهای غیر رسمی 2 میلیون نفر اعلام شده است که اکثر آنها در شرایط فقر اقتصادی بسر می برند. بنابراین سرمایه گذاری جهت صادرات به این کشور بجز در حوزه هایی محدود نمیتواند مورد توجه قرار گیرد و این موضوعی اساسی و ملی نیست که مقامات بلندپایه ایرانی بخواهند درباره آن وقت و انرژی بگذارند. آنچه وظیفه دولتمردان است در ادامه مورد اشاره قرار خواهد گرفت.
- از لحاظ نظری کشور ارمنستان مزیتهایی برای تولید دارد. کارآفرینان ایرانی می توانند با تولید کالا در این کشور برای دستیابی به بازار 200 میلیونی اوراسیا برنامه ریزی کنند. ارمنستان عضو اتحادیه اوراسیا است و کالاهای ساخت این کشور بدون تعرفه گمرکی می توانند به سایر کشورهای عضو صادر شوند.
- اقتصاد ارمنستان آکنده از فساد گسترده، سلطه الیگارشها و گروههای فشار است. در چنین فضایی وارد شدن به عرصه تولید جز در چهارچوب تواقفنامه های دولتی از ریسک بالایی برخوردار است. بنابراین دولت ایران باید زمینه را برای حضور کارآفرینان ایرانی در این کشور مهیا کند. دولت ایران باید ارمنستان را وادار کند که حقوق اساسی و امنیت کارآفرینان ایرانی در این کشور را تضمین نماید.
- محافل سنتی تجاری درایران همچنان منافع خود را در ایجاد منطقه ویژه تجاری، برگزاری یا شرکت در نمایشگاههای تجاری و فعالیتهای بی حاصل دیگری از این قبیل جستجو می کند. کارآفرینان ایرانی می توانند با ارائه داده های گوناگون و تحلیل درست اوضاع زیان حاصل از اینگونه فعالیتها بر اقتصاد ملی را برملا سازند و در راه اصلاح سیاستهای کلان اقتصادی ایران نیز موثر واقع شوند.
- در حوزه تولید صدها کارخانه تعطیل شده و سوله های مخروبه در ارمنستان وجود دارد. گروههایی در این کشور هستند که مایلند این به اصطلاح کارخانه ها را با قیمتهای گزاف به کارآفرینان ایرانی قالب کنند. متاسفانه برخی از محافل تجاری سنتی ایران نیز تاکنون سعی کرده اند نقش واسطه را ایفا کنند و سودهای کلانی از این راه به جیب بزنند. به اینگونه دلال بازیها باید خاتمه داد. اگر ارمنستان می خواهد تولیدکنندگان ایرانی را جذب کند باید تسهیلات و امکانات بسیاری را در اختیار این گروه قرار دهد و مشوقهای لازم را معرفی نماید. این وظیفه دولت ایران است که با مقامات ارمنستان در اینمورد گفتگو کند. متاسفانه دلالها لابی های بسیار نیرومندی در حاکمیت ایران دارند و در اینباره چندان نمی توان خوشبین بود.
- گرچه ورود دولت ایران در عرصه هموارسازی مسیر کارآفرینی لازم و مفید است اما می تواند زمینه ساز فساد و زدو بندهایی هم در داخل سفارتخانه ها باشد. کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی نهادی است که می تواند این موارد را مورد بررسی قرار دهد. نباید فراموش کرد که بدون اطلاع رسانی و ارسال گزارش های مردمی، این کمیسیون کار خاصی انجام نخواهد داد بنابراین وظیفه ایرانیان مقیم قفقاز و رسانه های مستقل است که سوء استفاده ها و زدو بندها را بر ملا کنند.

نظرات