همکاری سه جانبه ایران-روسیه-جمهوری آذربایجان
هفته گذشته، منطقه قفقاز شاهد رویدادهای مهمی بود که ممکن است آغازگر دور تازه ای از همکاری های راهبردی در منطقه باشد. دیدار وزرای خارجه ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان در باکو و گفتگو درباره ایجاد کریدور حمل و نقل شمال به جنوب از خاک جمهوری آذربایجان از آن جمله است. آنچه که اهمیت این دیدار را بیشتر می کند، اظهارات الهام علی اف پس از این ملاقات است.
الهام علی اف روز شنبه در کابینه دولتش گفت که توافق لازم در زمینه ایجاد کریدور شمال به جنوب با روسیه و ایران وجود دارد. علی اف همچنین به این موضوع اشاره کرد که همکاری سه جانبه ایران-روسیه- جمهوری آذربایجان همانند همکاری گرجستان-ترکیه- جمهوری آذربایجان برای امنیت منطقه ضرورت دارد.
در خبری دیگر اعلام شد که پاپ فرانسیس رهبر واتیکان در اواخر سپتامبر سال جاری به جمهوری آذربایجان و گرجستان سفر خواهد کرد. پیشتر اعلام شده بود که پاپ اواخر ماه جون به ارمنستان سفر خواهد کرد. اضافه کردن برنامه سفر به دو کشور دیگر قفقاز از سوی پاپ می تواند حاوی پیام خاصی تلقی شود.
مجموع این رویدادها و اظهارها آنهم مدت کوتاهی بعد از درگیری نظامی سنگین بین دو کشور قفقاز جنوبی، می تواند به معنای پر رنگ تر شدن نقش جمهوری آذربایجان در منطقه و انزوای بیشتر ارمنستان تلقی شود که البته واکنشهایی را نیز از سوی ایروان در پی داشته است. سرژ سرکیسیان از فروش سلاح توسط روسیه به جمهوری آذربایجان انتقاد کرد، انتقاد از روسیه بین رهبران ارمنستان اقدام معمولی نیست. ادوارد شارمازانف معاون پارلمان ارمنستان ضمن دفاع از استقلال قره باغ، خواستار آن شد تا انتقادات متوجه ترکیه شوند، کشوری که به گفته او رئیس جمهوری، نخست وزیر و وزیر خارجه آن در حمایت از حمله نظامی جمهوری آذربایجان علیه قره باغ از همدیگر پیشی می گیرند.
حالا می توان بخوبی درک کرد که ارمنستان مانند یک بمب انفجاری در منطقه است که چاشنی انفجار آن در مسکو قرار دارد و روسها با استفاده از این امکان دامنه نفوذ خود را در منطقه تنظیم می کنند.
نظرات
ارسال یک نظر