جنجال رسانه ای تحت عنوان ممانعت از ورود ایرانیان به گرجستان

قفقازستان - در روزهای اخیر خبرها و گزارشهای متعددی در مورد جلوگیری از ورود اتباع ایران به گرجستان منتشر شده است تا جائیکه یکی از رسانه های جمهوری اسلامی توصیه کرده است که ایرانیان تا اطلاع ثانوی از سفر به گرجستان خودداری کنند.  موضوع از چه قرار است و آیا اتفاق تازه ای در اینمورد رخ داده است؟
روز 1 دسامبر جاری  وزارت کشور گرجستان خبری منتشر کرد مبنی بر دستگیری 6 ایرانی در فرودگاه بین المللی تفلیس به اتهام حمل مواد مخدر. بر اساس این گزارش، شامگاه پیش از انتشار خبر از دستگیرشدگان 21 کیلو و 530 گرم هروئین کشف و ضبط شده است.
به کانال تلگرامی اخبار گرجستان بپیوندید 
کسانی که به گرجستان رفت و آمد می کنند بخوبی میدانند که حتی وارد کردن 21.5 کیلوگرم برنج ایرانی از فرودگاه تفلیس با دشواریهایی همراه است چه رسد به انتقال این مقدار هروئین. چگونه این مقدار هروئین از بازرسی فرودگاه خمینی در تهران عبور کرده است و به فرودگاه بین المللی تفلیس رسیده است؟ شبکه ای که این انتقال را انجام داده است تا چه حد از نتیجه کار خود مطمئن بوده است که چنین ریسکی را کرده است؟ پرسشهایی از این قبیل در رسانه های ایران مطرح نشد و بطور کلی این اتفاق بازتاب چندانی در رسانه های فارسی پیدا نکرد بلکه بلافاصله بعد از آن جریان رسانه ای دیگری پررنگ شد..
روز 2 دسامبر خبرگزاری فارس (وابسته به سپاه) مطلبی را منتشر کرد تحت عنوان "دیپورت تعدادی از هموطنان ایرانی‌ از مبادی ورودی گرجستان" . در این گزارش هیچ اشاره ای به خبر کشف محموله های هروئین در فرودگاه تفلیس نمی شود. در پی انتشار گزارش فارس، موجی خبری رسانه ای ایجاد شد و موضوعات گوناگونی در مورد مشکلات مهاجرتی ایرانیان در گرجستان مطرح گردید اما خبر انتقال مقادیر زیادی هروئین از فرودگاه خمینی به تفلیس در این میان محو یا کمرنگ شد.  

وضعیت و مشکلات ایرانیان در گرجستان
اوایل تابستان امسال قفقازستان گزارش داد که بیش از 25 هزار ایرانی در گرجستان کارت اقامت ندارند. این افراد با استفاده از پیمان سفر بدون ویزا در گرجستان زندگی می کرده اند. با گذرنامه ایران 45 روز بدون ویزا میتوان در گرجستان سکونت داشت، اینها پیش از پایان مهلت 45 روزه از مرز کشور خارج و مجدد ورود کرده اند. 
خبر مربوط به  تعداد ایرانیان بدون کارت اقامت در گرجستان موضوع مهم دیگری را نیز برهمگان آشکار کرد. آمار و ارقامی که رسانه های ایران در مورد تعداد گردشگران ایرانی در گرجستان منتشر میکنند بسیار اغراق آمیز و اغلب گمراه کننده است. در گرجستان آمار گردشگران بر پایه ورود و خروجهای صورت گرفته در مرزها اعلام می شود.  اگر هریک از این 25 هزار ایراننی بطور متوسط 6 بار در سال از مرزها ورود و خروج کرده باشد، 150 هزار نفر به آمار گردشگران ایرانی افزدوده می شود که البته واقعیت ندارد.تعداد واقعی گردشگران ایرانی در گرجستان سالانه به 80 هزار نفر هم نمی رسد.
بطور کلی شرایط بدست اوردن اقامت دائم و تابعیت گرجستان روندی پیچیده و دشوار دارد و  این موضوع جدیدی نیست. از سال 2012 که حزب رویای گرجستان در صحنه قدرت سیاسی کشور ظاهر شد، روند محدود کردن اسکان مهاجران در کشور سیری صعودی داشته است و این مختص مهاجران ایرانی نیز نبوده است. با اینجال جمعیت ایرانیان ساکن در گرجستان رو به افزایش بوده است.  
ایرانیان ساکن در تفلیس اغلب برای ورود و خروج به مرز ساداخلو در مجاورت ارمنستان میرفتند زیرا با حدود یکساعت رانندگی میتوان به این مرز رسید و چون ارمنستان نیز پیمان لغو روادید با ایران دارد، روند کار به سادگی انجام می پذیرفت. اما از سپتامبر سال جاری یا شاید زودتر از آن، ماموران مرزی در ساداخلو به ایرانیان تذکر میدادند که برای زندگی در این کشور باید پروانه اقامت درخواست کنند و در سفرهای بعدی امکان دارد از ورود انها به کشور ممانعت بعمل آید.  مشاهدات حاکی از ان است که این اخطارها از سوی بسیاری از هموطنان جدی گرفته نمیشد، سرویسهای روزانه به مقصد مرز همچنان برقرار بود و  علائمی از کاهش حضور ایرانیان به چشم نمیخورد. 

ایرانیان از نگاه میزبانان
شاید مهمترین تاثیر مثبتی که حضور ایرانیان در گرجستان داشته است رونق بشخیدن به بخش مسکن باشد. در سالهای 2014 و 2015 بخش مسکن در گرجستان با رکود آشکاری مواجه بود.  پس از احیاء مجدد پیمان لغو روادید با ایران در سال 2016 بتریج رونقی در بخش مسکن مشاهده گردید. ذر سال 2017 و مدتی بعد از ان، هزاران واحد مسکنونی، تجاری و املاک دیگر از سوی ایرانیان در گرجستان خریداری شد که تاثیر مشهودی در این بخش گذاشت. بعلاوه صدها واسطه نیز در این بخش مشغول بکار شدند.
حضور ایرانیان در گرجستان تاثیرات مخربی نیز بر جامعه میزبان ببار آورد از جمله افزایش جرم و جنایت در کشور. یک افسر ارشد در کلانتری محله روستاولی در تفلیس به قفقازستان میگوید، هروقت اطلاع میدهند پرونده جدیدی باز شده است از پیش میدانم که یا یکطرف یا هردوطرف پرونده ایرانی است. بیش از یکصد ایرانی در زندانهای گرجستان بسر می برند که جرم اغلب انها مرتبط با مواد مخدر می باشد. رواج فحشاء و تن فروشی در جامعه ایرانی گرجستان پدیده آشکار دیگری است که پیشتر قفقازستان به آن پرداخته است. با استناد به میزان بزهکاری و جرایم در بین ایرانیان میتون گفت که حضور آنها در گرجستان هزینه های زیادی را به کشور میزبان تحمیل کرده است.
هر چند حضور ایرانیان در گرجستان برای میزبان پرهزینه بوده است، گردشگران ایرانی نیز روربروز فقیر شده اند. تابستان گذشته گزارشی به قفازستان رسید که پلیس مرزی در واله از ورود 4 جوان ایرانی به گرجستان ممانعت به عمل اورده است،شاهدی عینی اطلاع داد که این افراد روی هم 100 دلار بیشتر بهمراه نداشتند که همین موجب شد با ورود انها به گرجستان موافقت نشود. افزایش نرخ ارزهای خارجی در ایران سبب گشته است که اغلب مسافران ایرانی توان خرید چندانی نداشته باشند بطوریکه حتی صورتحساب 10 دلاری برای یک وعده غذای کامل را گران تصور میکنند.

وقتی 20 کیلوگرم هروئین مفقود می شود
همانطور که اشاره شد موج خبری در مورد مشکلات ایرانیان در مرزهای گرجستان زمانی براه افتاد که گزارش شد بیش از 21.5 کیلوگرم هروئین از فرودگاه خمینی در تهران به گمرک فرودگاه تفلیس انتقال یافته است. مسئولان نظام اسلامی و رسانه های داخل ایران در مورد این واقعه سکوت کردند و هنوز مشخص نیست چه شبکه ای توانسته است چنین نقل و انتقالی انجام بدهد. از کجا مطمئن بودند که این محموله ها از گمرک تفلیس عبور خواهند کرد و چه وقایعی باعث شد که تیر به هدف نخورد. 
رادیو فردا اشاره ای به خبر کشف هروئین در فرودگاه تفلیس داشت اما میزان مواد کشف شده از سوی این رسانه تنها 1.5 کیلوگرم اعلام شد. 
گزارش رادیو فردا که میزان هروئین کشفی را 1.5 کیلوگرم اعلام می کند
گزارش پلیس گرجستان که میزان هروئین کشفی را 21.5 کیلوگرم اعلام میکند
چرا جنجال خبری در مورد مشکلات ایرانیان در مرزهای گرجستان که موضوع تازه ای نیست مقارن با کشف هروئینهای انتقالی از فرودگاه خمینی براه افتاد؟ 
بغیر از مفقود شدن 20 کیلوگرم هروئین بازیهای رسانه ای دیگری هم بکار گرفته شد. برخی از رسانه ها و از جمله خبرگزاری فارس اتفاقات اخیر را به سیاستهای ضد مهاجرتی سالومه زورابیشویلی ارتباط دادند، در حالیکه ایشان تنها چند روز است که در رقابتهای انتخاباتی برنده شده اند و هنوز در منصب ریاست جمهوری گرجستان ننشته اند.

واکنش وزارت خارجه جمهوری اسلامی
 بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی هم در مورد خبرهای منتشره واکنش نشان داد و طبق معمول بجای اطلاع رسانی سعی در گمراه کردن مردم و ایجاد حس بدبینی در فضای کسب و کار ایرانیان نمود. 
بهرام قاسمی در یک نشست خبری گفت: تصور می‌کنم برخی از آژانس‌های مسافربری که صلاحیت لازم را ندارند، با گرفتن مبالغی از این شهروندان برای عزیمت آنها به گرجستان اقدام کرده‌اند، ولی با توجه به این‌که مدارک لازم را نداشته‌اند، این شهروندان دچار مشکل شده‌اند. ما به شهروندان ایرانی توصیه می‌کنیم  فریب آژانس‌هایی که صلاحیت لازم را ندارند، نخورند.
روشن است که اظهارات قاسمی هیچ پایه و اساسی ندارد. مدارک لازم برای سفر به گرجستان همان بلیت برگشت، رزرواسیون هتل و برای افراد مسن بیمه مسافرتی میباشد که همه آژانسها در این مورد اطلاعات کافی دارند و تقسیم بندی آژانسها به معتبر و نامعتبر در اینمورد در راستای همان اصل خودی و ناخودی کردن یا تفرقه بینداز میباشد که روش شناخته ای در جمهوری اسلامی است. لابد ایشان انتظار دارد به مراجع دزد حکومتی مراجعه کنیم و از /انها بخواهیم لیستی از آژانسهای انگل یا رانتخوارشان را بما بدهند و از این پس فقط از انها سرویس بگیریم.
در مورد مواد مخدر هم قاسمی بدون اشاره به رسوایی کشف هروئین گفت: گزارش‌هایی را دریافت کرده‌ایم که افرادی علی‌رغم داشتن مدارک، مواد مخدر به همراه داشته‌اند که این موضوع نیز در حال پیگیری است و سفارت ما وظیفه دارد که پیگیری‌های لازم در مورد این موضوعات انجام دهد.
مسلم که خود بهرام قاسمی بهتر میداند که اگر از مسافری در مرزها مواد مخدر کشف شود، با تشریفات وارد خاک گرجستان خواهد شد و کسی از ورود چنین مسافری جلوگیری نخواهد کرد.




  

نظرات